Jobba framåt… jobba vidare!

Mattias Bjärnemalm skriver på sin blogg att 2010 är ett förlorat år för jämställdheten (i Piratpartiet). Det kanske låter bittert och pessimistiskt, men kärnan i det han kommer fram till är att även om det är så måste vi jobba mot 2014 redan nu för att få in fler kvinnor (som jag personligen tycker om att kalla tjejer oavsett ålder) i partiet.

Jag är en av de som skrev på uppropet. Det antar jag att ingen har missat. Jag förklarade lite i mitt inlägg om just uppropet varför jag gjorde det men har fått förklara det mer ingående via diskussioner sen dess så jag tänkte göra det här också. Jag vill inte vara otydlig i den här frågan. Det är även så att jag är mycket medveten om att jag endast debatterar för mig själv och mina åsikter, inte ett odefinierat kollektiv.

Jag skrev på uppropet inte eftersom jag är en benhård motståndare till kvotering. I vissa fall anser jag att kvotering kan behövas, att det bidrar till en positiv spiral. Sedan får jag alltid en bitter eftersmak i munnen varje gång ordet kvotering dyker upp eftersom jag ändå är principiellt emot att sätta en person framför en annan person av en anledning som denne inte kan kontrollera (kön, etnicitet, sexuell läggning osv.) men jag är smärtsamt medveten om att jag faktiskt inte kan argumentera för min känsla mer än att det känns fel. Jag skrev inte på uppropet av anledningen att jag är emot kvotering. Jag skrev på uppropet eftersom jag anser att den kritiken som dök upp inte blev hörd. Vi blev anklagade för att vara en gnällig liten minoritet som inte kom med något konstruktivt. Det klagades på att de som klagade inte syntes mer än på forumet. Med detta upprop kunde vi visa att tjejer faktiskt kan stå upp för sina åsikter även i detta parti, att vi kan kritisera och stångas lika bra som vem som helst. Jag skrev helt enkelt på uppropet eftersom jag ville att det skulle synas att jag inte är nöjd. Jag är en sådan person, om jag inte tycker om något så säger jag det.

Däremot är jag också en sådan person som kan lägga ner och gå vidare. Uppropet är gjort, jag är stolt över det, men det är inte allt. Att visa sitt missnöje är inte samma sak som att inte kunna jobba framåt. Pollen i forumet är också gjord, det blev inte en stor majoritet, inte ens en majoritet för att riva upp beslutet och därmed är det i mina ögon fastställt att beslutet inte ska rivas upp utan vi kör vidare som vi har börjat. De i styrelsen/ledningen jag pratat med har varit mycket lyhörda och velat lösa problemen, de har varit frustrerade och uppgivna, samtidigt som de varit konstruktiva. Det finns mycket kompetens och förståelse där och det är därför jag nu uppmanar alla till att ta er ur skyttegravarna och se vad vi kan lära av detta för att jobba vidare. Att protestera har haft sin tid, att blicka framåt har sin tid just nu.

Jag håller med om att valet 2010 inte kommer att vara det jämställdhetsmanifest som många hoppats på, men om vi låter det hindra oss från att komma på konstruktiva idéer för hur vi ska förändra situationen kommer vi befinna oss i exakt samma diskussion om fyra år. Mab har idéer;

Men som tur är så är det faktiskt ett ruskigt lätt arbete, även om det tar lite tid i anspråk. Det enda som krävs är att alla aktiva tar sig tiden det kräver att gå igenom sin vänskapskrets och plocka ut de två kvinnor som man bedömmer som mest sympatiskt inställda till vår politik och sen lägger lite tid på att börja diskutera politik med dem och uppmuntra dem att först bli medlemmar och sen aktivera sig. Dra med dem på demonstrationer och piratfikor. Skicka länkar till intressanta artiklar som rör vår politik. Men framför allt fråga dem vad de tycker och hur de ser på frågorna. Involvera dem och diskutera med dem. Jag lovar att om du gör det så kommer minst en av dem bli medlem inom kort. Förmodligen bägge två.

Jag själv tillsammans med Isabella Lemoine (KL Linköping) jobbar med att lyfta fram de TjejPirater som finns inom partiet som ett första steg. Vi ska anordna tjejfika, tjejträffar och det planeras för fullt för en föreläsningsserie (eller dag) där vi jobbar på att få hit framträdande kvinnliga pirater. Jag fick frågan på Parley! hur vi ska engagera fler tjejer att bli aktiva (appropå att fyra av nio funktionärer och två av tio organisatörer var tjejer.) och mitt enkla svar var då och skulle vara samma sak igen om jag fick frågan idag; Få de tjejer vi har inom partiet att synas mer.

En kan inte göra allt, men vi alla kan göra lite. Gör alla lite kommer det att märkas.

Annonser

2 kommentarer

 1. Beelzebjörn said,

  17 november 2009 den 10:40 e m

  Good stuffs som vanligt Marit.

  Jag röstade ju som sagt nej i pollen, trots att jag håller med om mycket, men jag tror att diskussionen som blev följden var väldigt nyttig, och jag vänder mig precis som du emot att kritik kallas ‘gnäll’, eller att engagerade medlemmar som tar initiativ kallas ‘högljudd minoritet’.

  Nu kommer signaler från styrelsen om att meddelandet gått fram – epic win.

  Jag håller i och med det fullkomligt med om att det är läge att jobba framåt, och det är med stor tillfredställelse jag konstaterar att Nätstrumporna verkar ha kommit igång igen.

  The future’s so bright, I gotta wear shades.

  • Leffelini said,

   21 november 2009 den 10:17 e m

   Jepp nu kör vi så det ryker framåt istället för att blicka bakåt! *tummen upp*


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: