FRA: Första dagen

Idag är den 1 december 2009. Det är idag som FRA kopplar in kablarna, även de verkar ha lite problem med just den biten. Jag vet inte vad jag ska tro om det, det var mycket viktigt att få in alla kablarna så fort som möjligt fast tydligen skedde det hela lite för fort.

Det jag har märkt är att det finns två ”läger” i hur man ska hantera FRA. Det enda består av de som tycker att vi ska kryptera precis all kommunikation via nätet och skriva in så många dåliga kodord vi kan komma på i våra mail (helst tillsammans med ett ”Hej FRA!” ovanför). Detta för att ge FRA hur mycket jobb som helst. För inspiration kan man kika på Hej FRA-sidan.

Sedan finns det lägret som menar att man inte ska kryptera något alls eftersom det är att självcenurera sig, utan man ska fortsätta precis som man gör idag. Skicka mail, skriva sms och ringa till alla man vill.

Vilket man än väljer tror jag är hälsosamt. Väljer man att kryptera mail för att ge FRA mycket jobb handlar det inte om självcensur i mina ögon, det handlar om att protestera på ett sätt som kan vara mycket effktivt (alternativt helt tandlöst men det är ändå att göra något).

Att självcensurera får inte hända. Sluta inte skicka mail, sluta inte skicka sms, sluta inte ringa till varandra, sluta inte använda Facebook/Twitter/whatever, var stolta över er religion, politiska tillhörighet och sexuella läggning, säg det ni vill säga och bete er som ni alltid har gjort. Att ändra sina vanor är första tecknet på att kontrollstaten sätter klorna i oss. Det får inte ske.

Idag är första dagen av FRA. Det är 292 dagar till nästa Riksdagsval. Jag vet vad jag ska rösta på…

Annonser

8 kommentarer

 1. TT said,

  02 december 2009 den 11:06 f m

  Håller med! Tänker absolut inte ändra vad jag skriver och gör pga FRA.

  Varför? För jag tror ärligt talat inte att FRA bryr sig om vad jag gör. Och jag tror (och hoppas verkligen) att de nyckelord de söker efter är så specifika att skrivs ”självmordsbomb plattan 18.00 hamas” i ett mail så är det inget de tittar på. Det jag alltid har ogillat mest med FRA är inte vad det ska användas till idag – även om jag tycker att det också är fel – eftersom de åtminstone har ett gott syfte. Medlen må vara fel, men syftet är ju trots allt gott. Finns möjligheten till massövervakning så finns ju däremot risken att man i framtiden missbrukar det mer och mer. Om det finns, varför inte använda lite mer …?

  Så jag har nog förtroendet för att de idag inte bryr sig om mina msn-konversationer, och att om de gör det, inte slänga ut allt jag skriver i till allmänheten. Så jag oroar mig inte för min personliga del, utan för principen och för vad det kan leda till i framtiden.

  • Leffelini said,

   02 december 2009 den 1:05 e m

   Personligen så tycker jag det är farligt att ha förtroende för ”makten” i landet. Sådana ska ifrågasättas. Problemet är att även om du har förtroende för svenska staten så kommer information säljas till utlandet, har du förtroende för Amerikanska underrättelsetjänster? För Engelska sådana? Har du förtroende för att inte information om dina survvanor registeras och sedan kan säljas?
   Jag har inte förtroende för något som tänker registrera min livsstil (för det är faktiskt det som registreras genom att allt på internet loggas, sms registreras osv) och dessutom spara det tills det bara är en tidsfråga innan det används i något syfte. Åsiktsregistrering kanske?

 2. TT said,

  02 december 2009 den 2:01 e m

  Som sagt, det är inte för MIG jag oroar mig, personligen, för jag är rätt så säker på att jag inte gör något som en underrättelsetjänst skulle vara intresserad av i dagsläget. Och jag vet att jag inte gör något som är olagligt i dag.

  Däremot är jag definitivt väldigt oroad över hur det skulle kunna utvecklas. Jag ville bara påpeka att inte kommer att ändra mina vanor, för jag känner mig ganska säker på att det, utifrån hur det är idag, inte skadar mig personligen. Det vill säga, jag känner mig inte oroad av att de avlyssnar just mig (även om jag fortfarande tycker att det är väldigt fel). Utan att det är samhället på det stora hela som tar skada av det idag, och att risken finns att det missbrukas till betydligt värre saker i framtiden, och DÅ skulle det kanske kunna skada även mig personligen. Eller att lagarna ändras på ännu mer vidriga sätt än de redan gjort, och att FRA används för att slåss mot folket när de ogillar det.

  Så jag är rädd för hur det skadar samhället, och kan komma att skada både mig och samhället, men inte hur det påverkar mig personligen just nu.

  Var det mer klart vad jag menade? 🙂

 3. s4mf4c3 said,

  02 december 2009 den 4:23 e m

  @TT

  FRA bryr sig mycket riktigt väldigt lite om innehållet i din kommunikation, vad de framförallt är intresserade av är ditt kommunikationsmöster, dvs vilka du kommunicerar med, hur du kommunicerar, vartifrån du hämtar information (ie vilka hemsidor du går in på), osv. Utifrån denna kommunikation kan de sen placera dig i sina kartor över hela landets sociala struktur och gruppera dig utifrån vilka du umgås med och vad du intresserar dig av, etc, helt utan att ens tittat på innehållet i din kommunikation. Bara att veta vilka hemsidor du oftast besökar och registrerat dig på talar om väldigt mycket om dig som person, allt från sexuell läggning till politisk åskådning.

  Detta är inget jag nu hittar på, det är ett faktum att FRA hållt på med denna sorts verksamhet redan innan FRA-lagen och inget i FRA-lagen hindrar dem från att fortsätta med det som tidigare eftersom de gömmer sig bakom falska argument som att det bara handlar om gränsöverskridande kommunikation och att de inte sparar något av innehållet i vår kommunikation. Läs gärna mer om vad ett s.k. sociogram är för något hos Mark Klamberg (doktorand i folkrätt som engagerat sig väldigt mycket i frågan om FRA):

  http://klamberg.blogspot.com/2008/08/svaret-r-sociogram-i-analysdatabasen.html

 4. TT said,

  02 december 2009 den 6:32 e m

  s4mf4c3: Sociogram låter ju som ett klart bättre sätt att sålla fram det FRA vill ha än att söka på annars generella begrepp. Inte för att det gör det mer bra, men det borde borde ju innebära att skickandet av mail med eventuellt terroristassocierade ord inte får någon inverkan. Ska man se det ur underrättelsesynvinkel och jakt på terrorister så låter det ju som en ypperligt bra idé att kartlägga folk så. Inte för det gör att jag tycker att det är mer okej, men det ger iaf lite mer förståelse för hur det ska fungera.

  Men iaf. Jag tycker inte att det för min helt personliga del är skrämmande att få mina mönster kartlagda, eftersom de inte lär ha något intresse av att granska mig mer ingående. Jag tycker väl att passar i ”jag har inget att dölja”-gruppen, typ. Men för samhället och för principen så är jag väldigt oroad, och för de sakernas skull känns det både läskigt och skrämmande. Så jag tycker ju absolut att det är uppåt väggarna galet.

  • s4mf4c3 said,

   02 december 2009 den 10:38 e m

   Men hur är det med dem du umgås med då, döljer de kanske något? Hur tror man bedömmer dig om din kompis i hemlighet är pedofil? Hur är det med hemsidorna du besöker, vad säger det om dig ifall du eller dina bekanta varit inne på olagliga sidor? Kan du ens på förhand veta att en sida är olaglig innan du gått in på den? Och vad spelar det för roll att DU tycker att du inte har något att dölja när du inte är den som gör den bedömningen?

   Det är en hel del massa människors och datormskiners bedömning du behöver lita på. Och precis vem som helst går att framställa på vilket sätt som helst. Det handlar bara om att ha väldigt mycket information om personen i fråga och lyfta ut saker ur sitt sammanhang så blir vilken snäll farbror som helst en pedofil, vilken skötsam invandrare som helst en extremistisk terroristledare och vilken välmenande politiker som helst en korrupt landsförrädare. Därmed finns ingen ”jag har inget att dölja”-grupp och som argument är ”rent mjöl i påsen” ett icke-argument. Ledsen om det skrämmer upp ännu mer, men det är den verklighet våra s.k. folkvalda nu har försatt oss i.

 5. TT said,

  03 december 2009 den 12:12 f m

  Jag menade inte att använda ”rent mjöl i påsen” som ett argument för FRA, utan enbart för att jag inte är rädd för min egen del, och där tycker jag faktiskt inte att det är ett icke-argument. Och i dagsläget har jag förtroende kvar för rättsväsendet att det inte skulle gå att framställa mig som t.ex. pedofil och få mig dömd för barnpornografi, för då ska det till att de förfalskar jäkligt mycket bevis. Och att de skulle vilja göra det med mig bara för sakens skull … det tror jag faktiskt inte. Inte som det är IDAG. Och det är därför jag inte är rädd för min del.

  Men jag vet ju inte hur det är i framtiden. Vilka styr om tio år? Eller om ett år, för den delen. Jag är rädd för att det skulle kunna slå negativt mot mig i framtiden, ifall det hamnar ännu värre folk i styret som gör än mer saker olagliga. Då finns ju systemet där, i full gång att användas för att hitta mig och plocka bort mig ur samhället, om det skulle gå riktigt illa.

  Och så tycker jag fortfarande att det är principiellt fel, och jag skulle känna mig oerhört integritetskränkt om de läste igenom mina MSN-konversationer för att jag verkade misstänksam. Men det innebär inte att jag är rädd för MIN EGEN DEL idag, och jag tror inte att något du säger kan få mig att bli det. Jag är rädd för hur det kan bli i framtiden för mig och för samhället, och jag tycker att det räcker gott och väl att vara rädd för det.

 6. Traxy said,

  04 december 2009 den 11:00 f m

  Jag förstår vad du säger, TT. 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: