Virtuella poliser ska locka väljare

Moderaterna vill locka väljare. Jag kan inte klandra dem.

Moderaterna vill locka unga väljare. Jag kan fortfarande inte klandra dem.

Det är klart att moderaterna vill ha fler unga väljare i sina led när det visade sig att Piratpartiet blev störst i just den gruppen i EU-valet. Inte för att de håller på med röstfiske, det kan man inte kalla det (ana min ironi), även om det är precis det som det handlar om.

Saken är den att det nog är det sämsta röstfisket jag varit med om. Vad är det som unga väljare ställer sig på enad front emot? Det som alla ungdomspartier oavsett politisk tillhörighet inte vill ha? Övervakning! Vad är moderata riksdagsledamoten Anna König Jerlemyrs briljanta idé? Virtuella poliser på nätet.

För som sagt vi vet ju alla att det unga väljare vill ha är fler myndigheter på nätet som ser till att alla sköter sig, samt att ungdomar av idag är de som har absolut störst förtroende för polisen. Eller hur var det nu igen…?

Sammanfattningsvis så innebär det att det ska finnas avatarer av poliser som sitter och surfar på nätet och finns där, tillgängliga utifall att man vill prata med dem eller… ja vad som nu de inbillar sig sker på nätet att de ska behöva ta tag i. De ska ha avatarer och det ska finnas möjlighet att besöka dem på virtuella poliskontor. Det i sig är inte fel, att finnas tillgänglig på nätet är ett bra initiativ! Däremot att aktivt söka på myspace eller andra sidor efter brott, eller vad de nu letar efter, känns bara otroligt ogenomtänkt.

Förr i tiden så ingav poliser förtroende. De var en rund glad gubbe som skrockade glatt åt busungarna på stan. Nej jag vet att det inte var så på riktigt, men det är den bilden man har av poliser, det finns fortfarande idag fantastiska poliser som gör ett grymt bra jobb och får ungdomars förtroende. Tyvärr är de inte många. Unga idag har generellt inte förtroende för polisen/staten och så har det nog varit i många tider. Det kallar ungdomsrebell av en anledning. Att tro att fler poliser kan få folk att… ja vadå? Känna sig trygga? Det är en mycket naiv och snäv bild av verkligheten.

Jag tror att moderaterna har spelat lite för mycket Sims och varit lite för lite ute på nätet när de kom med den här idén. I spel som WoW eller Second Life på nätet så fungerar det att ha en avatar som springer omkring, men nätet i helhet handlar inte om avatarer och att mötas på det sättet. Sitter du och skriver på Facebook tvivlar jag på att du vill ha en okänd polis bland dina kontakter, utifall att du skulle vilja prata med en. Eller vill du att en okänd polis ska sitta i samma IRC-kanal och idla? Internet är inte en virtuell värld på det sättet att man går omkring i världen. När jag söker efter en internetsida på google har jag ingen avatar eller någon chattfunktion.

Kanske dags att faktiskt använda internet om det är så att ni vill locka fler unga väljare genom att locka med coola nya saker på internet. Även om moderaterna glatt röstade genom FRA-lagen som trädde i kraft den 1:a december i år så trodde jag de hade lite mer koll på läget än att tro att det unga väljare vill ha är mer kontroll och polismakt på internet.

Tack Anna Troberg för tips om länken, jag fick mig ett gott skratt!

Annonser

12 kommentarer

 1. 10 december 2009 den 4:30 f m

  […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar, Leffelini. Leffelini said: Bloggar om Virtuella poliser, nattens skratt: http://bit.ly/5zDXKp […]

 2. AquaVera said,

  11 december 2009 den 8:51 e m

  Ja, man kan undra hur det är ställt egentligen. Trodde först inte mina ögon. Trots att jag hade mina starkaste läsglasögon i nyllet.

  • Leffelini said,

   12 december 2009 den 4:28 f m

   Behövs nog tyvärr mer än läsglasögon för att kunna se det logiska i deras resonemang är jag rädd 😉

 3. Adam Eltér said,

  11 december 2009 den 11:22 e m

  Ska nog ta ett snack per telefon med Anna Körling Jeremyr på måndag och förklara hur idiotiskt förslaget är (fast med lite snällare ord, givetvis). Jag som 15-åring borde ju ändå veta vad unga vill ha och inte vill ha! Inte för att jag vill att moderaterna ska få fler unga väljare utan mer för att jag inte vill att skattepengar ska spenderas på det här när det istället vore bättre med fler afk-poliser (afk = away from keyboard) som inte flyr från brottslingarna pga lite gröna lasrar.

  • Leffelini said,

   12 december 2009 den 4:31 f m

   Tror inte det finns någon risk att moderaterna får fler väljare på det här förslaget, eller ja i alla fall inte fler unga väljare som vet vad Internet är för något. Jag tycker det finns en poäng med att ha en fungerande bra hemsida för polisen som unga kan vända sig till, men inte virtuella poliser som ska ”spatsera omkring” på nätet. Som sagt, då vet man inte ens hur nätet fungerar.

   • Adam Eltér said,

    15 december 2009 den 6:08 e m

    Det är det jag säger och det är därför jag ska ringa Anna Körling (har inte gjort det än…). Jag menade att risken finns att de får fler unga väljare om de _drar tillbaka_ förslaget.

 4. Hans J said,

  12 december 2009 den 1:43 e m

  Att man hos moderaterna ens kommer på ett förslag som det där med ”virtuella poliser” tyder på att man ”inte har ordentlig markkontakt”.

  Man kan då välja på att upplysa dem om deras misstag och därmed hjälpa dem att fortsätta med en politik som saknar ”markkontakt”. Alternativt kan man låta dem ”träffa väggen” och på så sätt tvinga dem i kontakt med verkligheten. Det senare alternativet påverkar även på andra sätt än just detta senaste påfund.

  Ett partis politik ska naturligtvis inte heller baseras på något ängsligt sneglande på en omedelbar effekt…

  Jag tänker ändå när jag får chansen att ge mina synpunkter på vad en vettig taktik för moderaterna skulle kunna vara. Det finns ju några enkla, snabba och okontroversiella saker som de lätt kunde göra, som ganska radikalt skulle förbättra attraktiviteten för dem i den breda ungdomsväljargruppen.

  Knåpar på en lista…

  • Leffelini said,

   12 december 2009 den 2:30 e m

   Ser fram emot din lista! Allt vi kan göra för att hjälpa de arma stackarna är bra 😉

 5. klara said,

  14 december 2009 den 4:00 e m

  Känner igen mig i bilden av polisen förr och bilden av polisen nu. Ska blogga vidare om det med koppling till Göteborg 2001 och fildelning. Det hör oerhört mycket ihop.

 6. matilda said,

  14 december 2009 den 6:52 e m

  Du skriver väldigt bra ska du veta! Engagerat och engagerande, alldeles träffsäkert och lagom humoristiskt. Jag diggar dig!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: