Filmfolket: Vinklade frågor får vinklade svar

Filmfolket har utsett veckans politiker och de får en del vinklade frågor om upphovsrätt och givetvis den gamla schlagerdängan ”Hur ska folk få betaaaalt” (kommer på en platsbit någon gång i framtiden)

Jag hakar tåget och ger mina egna svar på dessa frågor och förvänta er att vinklade frågor alltid får vinklade svar.

1. Vilken är den bästa film du någonsin sett?

Sånger från andra våningen tätt följt av Amelie från Montmartre. Försök även hålla mig borta från alla filmer med Alan Rickman, I dare you! Min filmsmak är stor och varierande och allt beror på humör vad jag tycker om. Fantasy, Sci-Fi, Drama, Komedi, Tecknat osv, allt får plats i min smak.

2. Hur brukar du oftast se på film, har du exempelvis testat någon av alla de svenska legala alternativ som nu finns för att se långfilm och tv direkt över Internet?

Jag ser oftast på film på min dator eftersom min DVD-spelare är trasig. Jag har testat Voddler men är inte övertygad. De filmer de erbjuder är endast mainstream och dessutom flera år gamla om man inte vill spendera ungefär lika mycket pengar på att gå och hyra dem fast samtidigt få dem i sämre kvalité på datorn vill säga. Att det dyker upp fler alternativ på marknaden ser jag endast som positivt, sedan är det upp till konsumenten vad den vill använda.
3. Tycker du att film- och tv-skapare ska ha rätt att ta betalt för sitt arbete även på Internet?

Ja, jag tycker alla ska ha rätt att ta betalt för sitt arbete, oavsett om det är på internet eller inte. På samma sätt som jag tycker att det är konsumentens rätt att bestämma om de vill köpa verket genom att betala det som upphovsmannen begär. Vill inte konsumenten det så blir inte varan såld. Det är så det fungerar i en marknadsekonomi. Om frågan istället hade handlat om att man har rätt att få betalt hade svaret varit nej. Det finns ingen rättighet i dag om att man får lön bara för att man tillhandahåller en vara. När man har köpt en vara så ska man äga den och få använda den hur man vill, oavsett om det är en plastbit med en film på eller ett mjölkpaket.
4. Hur tycker du att man ska minska konkurrenstrycket från den illegala piratmarknaden för de legala svenska aktörerna som distribuerar film och tv direkt över nätet?

Detta är en mycket lustig fråga. Det är som att fråga hur olika företag ska lyckas konkurrera ut varandra. Det trodde jag var givet i vilken företagsekonomikurs A som helst på gymnasiet. Genom att erbjuda en bättre och mer lättillgänglig vara. Det är dock inte upp till konsumenten att acceptera dåliga tjänster för att bolagen inte har ork och lust att konkurrera.

5. I många europeiska länder har internetoperatörerna ett ansvar för att motverka illegal fildelning. Tycker du att vi ska ha samma regler i Sverige?

Absolut inte. Att göra mellanhanden ansvarig för hur en vara används är galet och det gör mig mörkrädd. Det är lika logiskt som att göra Hemtex ansvarig för att någon köpt ett knivset hos dem och sedan mördat någon med kniven. Det är sådana lagar som gör det möjligt för övervakningssamhället att ta stora liv in i våra privatliv och trampa ner vår personliga integritet. Detta eftersom för att sådana lagar ska kunna följas måste varje internetleverantör öppna och gå igenom all personlig trafik som sker genom deras nät.

Annonser

8 kommentarer

 1. 27 januari 2010 den 7:32 e m

  +1

 2. 27 januari 2010 den 7:49 e m

  […] har publicerat intervjuer med olika politiker på sin sajt. Flera andra piratpartister har redan tagit upp tråden och besvarat frågorna. Här är mitt […]

 3. Connyt said,

  27 januari 2010 den 8:34 e m

  Mycket bra svar. Extra plus för din filmsmak. Hade du haft med bröderna Coen hade du fått ”alla rätt” 😉

 4. Curt Jonsson said,

  27 januari 2010 den 11:20 e m

  Tack för det! Det är bra, det är rakryggat och det är sant. Heja!

 5. Traxy said,

  28 januari 2010 den 1:42 f m

  Du glömde Richard Armitage. 😉

  I övrigt: W0RD, sistah! Huvudet på spiken.

 6. 28 januari 2010 den 12:27 e m

  […] This post was mentioned on Twitter by Anna Troberg, Piratbloggar, Emma Marie Andersson, Emma Marie Andersson, Leffelini and others. Leffelini said: Hängde på @annatroberg och filmfolkets frågor: http://bit.ly/aqgIlN […]

 7. 28 januari 2010 den 8:39 e m

  […] Anna Svensson (pp), Johan Bakke (pp), Fullmentalstraightjacket (pp), Signe Rockelin (pp), Marit Daldén (pp), Anders Arnholm (pp), Fredrik Moberg (pp), Rick Falkvinge (pp), Anna Troberg (pp), […]

 8. 03 februari 2010 den 2:45 f m

  […] blivit frågade om intervjuer, men varför vänta på det? Anna, Anders Arnholm, Rick Falkvinge, Marit Deldén, Fredrik Moberg, Johan Bakke, Anna Svensson, Calandrella, qeruiem, NPC]Otyg och Signe Rocklin har […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: