Jag kandiderar till Linköpings Kommun och Östergötlands Landsting för Piratpartiet

Mitt namn är Marit Deldén, är 27 år när valet 2010 infinner sig och studerar på Linköpings Universitet till Gymnasielärare i Historia och Religion. Inom Piratpartiet som organisation är jag vice Distriktsledare (Kommunikations- och Utbildningsansvarig) för hela Östra Distriktet som omfattar Uppsala i norr och Gotland i söder. Jag sitter även som Kommunledare i Linköping och Ordförande för Piratstudenterna Linköping. Det jag är mest stolt över måste ändå vara det att jag hamnade på plats 12 på Östra Distriktets Riksdagslista och kan därmed kalla mig själv för Riksdagskandidat. Faktum är att Linköping lyckades få in hela tre kandidater på vårt distrikts lista vilket också är något att vara stolt över.

Jag har varit en aktiv del i processen med att ta fram lokalpolitiskt program både för kommunen och för landstinget. I fortsatta diskussioner om dem kommer jag se till att ta en lika aktiv plats för att utveckla vår politik vidare. Jag ser de lokalpolitiska plattformarna som ett steg på vägen och

är helt säker på att det kommer dyka upp politiska frågor i framtiden som kanske inte finns i vårt program men som ligger inom Piratpartiets fokus. Det ska bli spännande att se tillsammans med andra piratpartister den faktiska nytta jag är övertygad om att vi kan göra i lokalpolitiken.

Mina hjärtefrågor!

Som både student och blivande lärare ligger givetvis utbildningspolitik mig varmt om hjärtat. IT i skolan behöver utvecklas till den nivån där elever inte by default kan mer än sina lärare och där bra billiga lösningar får företräde inför dyra patenterade sådana. I skolan ska den mångfald av lösningar som finns ute i samhället speglas och utvecklas. Det är även otroligt viktigt att alla elever får samma möjlighet till internet som kommunikations- och informationsplattform.

Transparens är också en av mina hjärtefrågor där jag vill lyfta ut politiken till de som står utanför idag. Det ska vara möjligt för kommunens invånare att tillhanda ha och kritisk granska offentlig information på ett mer lättillgängligt och öppet sätt än idag. Att tillgängliggöra informationen genom att exempelvis diskutera det på en blogg eller hemsida skapar även en mer direkt kommunikationsväg till de som politiken faktiskt berör.

Integritetsfrågan i vården är även den en viktig del i den politik som vi borde driva hårt. Idag handskas känslig information kring privatpersoner olämpligt och i vissa fall grovt integritetskränkande något som givetvis inte är acceptabelt. Det ska vara en självklarhet att all personal vet hur de ska hantera känslig information på samma sätt som att det ska finnas rutiner som säkerställer anonymitet.

Varför Lokalpolitik?

Lokalpolitiken är för mig ett sätt att applicera Piratpartiets ideologi och principer på den sakpolitik som på lokalt plan påverkar invånarna. Det är även ett sätt att arbeta närmare de som våra frågor berör. FRA måste slopas, Ipred likaså för att inte nämna Datalagringsdirektiv och Acta… det finns snart ingen hejd. Nu är vi inne i EU och kan jobba på den nivån och vi är på väg in i riksdagen för att kunna riva upp de integritetskränkande lagarna. Då är det dags att erkänna att frågor som öppen källkod i offentliga sektorn, IT för barn och ungdomar, papperslösas rätt till vård och säkerhet, transparens m.m på lokal nivå också måste angripas. På samma sätt som att Piratpartiet behövs i riksdagen för att värna om vår integritet och rättsäkerhet så behövs vi även lokalt för att visa att våra frågor hör hemma överallt samhället.

Saker om mig du inte ens visste att du ville veta…

Jag är en Harry Potter-nörd ska jag erkänna och har som bevis på det en 4-årig katt som heter Snape här hemma. Jag tycker om pyssel i alla dess former (sticka, stöpa ljus, scrapbooking m.m.) och att baka diverse kakor och bröd. En gammal 70-tals hushållsassistent jag ärvt av min mormor är en av mina bästa vänner. Promenader, rollspel, mysiga filmkvällar och evighetslånga diskussioner i alla dess former om Piratpartiet är andra saker som fyller min fritid.

Min tråd i forumet där du kan ställa frågor till mig om du vill hittas här. Jag finns även på Twitter och Facebook under namnet Leffelini. Jag har varit med i lite media genom att jag organiserade Tjejsnack och Östnytt kom på besök.

Annonser

3 kommentarer

 1. Olofb said,

  05 mars 2010 den 10:01 e m

  Lycka till Leffe! Vet att du kommer göra ett bra jobb.. 🙂

 2. 10 mars 2010 den 11:26 e m

  Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by leffelini: Nu har jag postat min kandidering till Kommun och Landsting! http://bit.ly/aoskOJ #piratpartiet #val2010 #lokalval #ostkupp…

 3. maloki said,

  22 mars 2010 den 2:26 e m

  Vackert gums 🙂 ta hand om dig!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: