Skrivelse till Piratpartiets styrelse: Värderingsdokumentet

Som ni vet, eller inte vet, så är jag kritiskt till det värderingsdokument som Piratpartiet har. I valtider har annat prioriterats men nu känner jag att det är dags (speciellt när jag sitter i styrelsen och kan påverka inifrån) att revidera detta dokument.

Anledningen till att det handlar om en revidering är för att många i styrelsen har uppfattningen att om vi river upp dokumentet så ser det ut som att vi inte har några värderingar alls. Här håller jag inte med men respekterar deras syn på det hela och föreslår därför en revidering istället för ett upprivande. Det är innehållet jag är kritisk till och det försvinner/arbetas om i vilket fall. Det viktiga för mig är att alla som vill ges en chans att vara med i processen i att fastställa värderingar.

Det har dessutom blivit klart för mig att det här dokumentet skapar bara genom namnet i sig missförstånd. Ena sidan ser det som våra interna arbetsvärderingar (kasta inte sudd i klassrummet och prata inte när andra pratar) och den andra sidan ser det som våra politiska värderingar (vi värdesätter integritet och rättssäkerhet). Med de helt skilda vinklarna om vad dokumentet ska innehålla är det givet att det blir stora missförstånd och upprörda känslor. Jag hoppas att genom att revidera dokumentet kan vi komma förbi de missförstånden och viktigast av allt är att förankra det.

Som snart färdigutbildad pedagog (nått ska jag väl kunna skryta med efter snart 6 års studier) så gillar jag att ta just klassrumsexemplet. Ska man få en klass med på regler i klassrummet för hur man ska bete sig så ska man inte sätta upp en lapp där det står ”Ha inte mobiltelefonen på under lektionen” och ”Kasta inte papper på varandra” utan man sätter sig tillsammans med eleverna och kommer överens om de regler som ska finnas. Jag kan lova att ungefär samma regler som DU vill ha kommer dyka upp, för eleverna vill också ha dem. Så vi kommer stå med ungefär samma regler oavsett metod, så då kan man undra var det skiljer sig. Det skiljer sig att regler/arbetsmetoder/värderingar som man varit delaktiga i att ta fram har man större respekt för och därför följer. Att få uppföranderegler bankade i huvudet kommer aldrig fungera i det här partiet vilket jag är glad för.

Vi kanske kommer fram till att vi behöver två värderingsdokument, vi kanske kommer fram till att politiska värderingar inte behövs eller så kommer vi fram till att vi inte behöver uppföranderegler. Det får vi se när slutresultatet produceras. Personligen tror jag att lösningen är just två dokument som tar upp båda sidornas perspektiv.

Jag kommer försöka få styrelsen att ta upp detta på nästa styrelsemöte som är redan den 14:e oktober. Lyckas inte det så kommer jag se till att det tas upp på ännu nästa möte.

Skrivelsen som i denna stund även skickas till Piratpartiets Styrelse:

Piratpartiets värderingar (http://www.piratpartiet.se/varderingar ), som klubbades av tidigare partistyrelse på styrelsemöte den 12-13 december 2009 (http://vbulletin.piratpartiet.se/showthread.php?t=22653&page=1 ).har ifrågasatts vid ett antal tillfällen efter att det antogs (för exempel: se Ulf Bjerelds analys här: http://ulfbjereld.blogspot.com/2009/12/piratpartister-pa-framkant-men.html samt följande forumtråd: http://vbulletin.piratpartiet.se/showthread.php?t=24106&page=1 ).

Vid klubbandet konstaterade dessutom den då sittande styrelsen att det fanns ett behov för ett levande dokument (protokollsutdrag: ”Styrelsen diskuterade frågan och konsaterade behovet om levande dokument rörande partiets kultur. Styrelsen beslöt att anta dokument ”Ledarskap i piratpartiet” samt ”Piratpartiets värderingar” efter votering. Dokument bifogas.” ). Då partiet nu går in i en period av självreflektion och eftertanke finns det utrymme för att se över dokumentet och göra eventuella ändringar för att uppfylla den tidigare styrelsens önskningar om ett levande dokument.

Då ett värderingsdokument av naturen bör vara ett bestående dokument som uppdateras med varsamhet är arbetet med översyn och framtagande ett tydligt falll av strategiskt arbete som därmed faller på styrelsens ansvarsområde. För att säkerställa ett gott underlag för en framtida styrelsediskussion om värderingsdokumentet, samt att arbetet förankras hos medlemmarna bör en arbetsgrupp utses av styrelsen för att, i samråd med medlemmarna, ta fram ett beslutsunderlag till ett framtida styrelsebeslut i frågan.

Yrkande

att (1): Styrelsen tillerkänner som sin åsikt att partiets värderingsdokument bör ses som ett levande dokument och därmed regelbundet omprövas och uppdateras.

att (2): Styrelsen ålägger åt Mårten Fjällström* att, senast den 30e november, lägga fram ett förslag till styrelsen på en arbetsgrupp som kan utreda värderingsdokumentet, samt ett förslag på de riktlinjer som denna arbetsgrupp ska utgå ifrån i sitt arbete.

 

*(Mårten är tillfrågad om han vill men jag ska erkänna att jag inte hört något från honom så personen kan komma att ändras, heck hela beslutet kan komma att ändras, detta är och ska ses som ett förslag)

Annonser

5 kommentarer

 1. 12 oktober 2010 den 2:15 e m

  +1! 🙂

 2. TOQig said,

  12 oktober 2010 den 2:18 e m

  Härligt! Alla tummar och tår upp 🙂

 3. 12 oktober 2010 den 2:44 e m

  […] This post was mentioned on Twitter by Piratpartiet Live!, Sammy Nordström, Sammy Nordström, Mikael Nilsson, Leffelini and others. Leffelini said: Bloggat: Nu är det dags att revidera värderingsdokumentet http://bit.ly/cPVFds #Piratpartiet #ppstyrelse […]

 4. Nicholas Miles said,

  12 oktober 2010 den 5:20 e m

  +1 på detta. Det är verkligen hög tid att värderingsdokumentet rensas på dumheter och görs till något mer seriöst, som funktionärskåren faktiskt kan ställa sig bakom.

 5. 15 oktober 2010 den 5:46 e m

  +1
  Bra initiativ!

  Här är ett utkast till nytt värderingsdokument:

  http://piratkod.blogspot.com/2010/05/piratpartiets-varderingar-20-utkast-2.html

  som innehåller våra värderingar (människo- och samhällssyn) extraherat från Principprogrammet och befintliga stadgar.

  Det som saknas från det befintliga dokumentet ”Piratpartiets värderingar” är arbetsmetodik och uppförandekod som jag menar hör hemma i ett annat dokument, till exempel benämnt: ”Piratpartiets arbetsmetoder”.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: